Littekens

Littekens zijn gebieden van fibrose of weefsel dat zich vormt op de huid als gevolg van genezing van een beschadigd gebied. Wanneer de huid gewond raakt, reageert het lichaam door collageenvezels te produceren om het beschadigde weefsel te herstellen. Het resultaat is een litteken.

Littekens kunnen verschillende vormen hebben, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de verwonding. Er zijn verschillende soorten littekens, waaronder:

Normale littekens
Dit zijn platte, bleke littekens die na verloop van tijd vervagen.
Hypertrofische littekens: Deze littekens zijn dikker dan normaal en blijven binnen de grenzen van het oorspronkelijke letsel.

Keloïde littekens
Deze littekens groeien buiten de grenzen van het oorspronkelijke letsel en kunnen dik, verheven en donkerder van kleur zijn.

Atrofische littekens
Deze littekens zien er ingedeukt uit en kunnen ontstaan bij acne of andere aandoeningen waarbij weefsel verloren gaat.

Hoewel littekens een natuurlijk onderdeel zijn van het genezingsproces, kunnen ze cosmetisch storend zijn. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, zoals lasertherapie, chirurgische ingrepen of actuele behandelingen, om littekens te verminderen of te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat littekens nooit volledig verdwijnen, maar hun uiterlijk kan wel worden verbeterd.

Behandeling
Huidtherapie kan een effectieve benadering zijn voor de behandeling van littekens. Hier zijn enkele veelgebruikte huidtherapeutische behandelingen voor littekens:

Microneedling
Microneedling met Skinpen. Door kleine naaldjes in de huid te prikken, stimuleert microneedling de natuurlijke genezingsrespons van de huid, bevordert het de collageenproductie en verbetert het de textuur van littekens.

Chemische peelings
Door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid wordt de bovenste laag
verwijderd, wat kan helpen bij het verminderen van oppervlakkige littekens.

Siliconentherapie
Het gebruik van siliconengel of siliconenpleisters kan de textuur en kleur van littekens helpen verminderen.

Camouflagetherapie
Het gebruik van speciale make-uptechnieken om littekens te camoufleren.

Huidverzorging op maat
Een huidtherapeut kan specifieke huidverzorgingsproducten aanbevelen die de genezing bevorderen en de verschijning van littekens verminderen. Bij de verzorging van littekens zijn er verschillende producten die kunnen helpen bij het verbeteren van de textuur, kleur en algehele uitstraling van littekens. Hier zijn enkele producten die vaak worden aanbevolen:

Siliconengel of siliconenpleisters
Siliconenproducten kunnen de hydratatie van het litteken bevorderen en de zichtbaarheid verminderen.

Littekencrèmes
Specifieke littekenbehandelingscrèmes kunnen ingrediënten bevatten zoals vitamine E, vitamine C, allantoïne , die allemaal vitamine A, kunnen helpen bij het verminderen van littekenweefsel.

Zonnebrandcrème
Bescherming tegen de zon is cruciaal voor littekenverzorging. Het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF beschermt het litteken tegen schadelijke UV-stralen, waardoor hyperpigmentatie wordt voorkomen.

Medische siliconenpleisters
Deze pleisters zijn specifiek ontworpen voor littekenverzorging en kunnen een beschermende barrière bieden.

Hydrocolloïde pleisters
Deze pleisters bevorderen een vochtige omgeving, wat gunstig kan zijn voor het herstel van littekens. Het is belangrijk om te onthouden dat elk litteken uniek is en de reactie op verschillende producten kan variëren. Het gebruik van deze producten moet consistent zijn en het is raadzaam om met een dermatoloog te overleggen over de meest geschikte producten voor jouw specifieke litteken.

Tarieven
Meer informatie over onze tarieven? Bekijk dan onze tarievenpagina

 

ONZE MERKEN

 

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? U bent van harte welkom in onze praktijk! Komt u voor de eerste keer, dan verzoeken wij u vriendelijk om telefonisch contact op te nemen met 06 - 45713064 of om onderstaand formulier in te vullen. Tijdens de behandelingen kunnen wij de telefoon niet aannemen. Spreek uw naam en telefoonnummer in op onze voicemail en wij bellen u zo snel mogelijk terug. U mag ook een appje sturen naar 06 - 45713064.