Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes, de kleine holtes in de huid waaruit haren groeien. Het kan overal op het lichaam voorkomen waar haren groeien, inclusief het gezicht, de nek, de borst, de rug, de billen en de benen. Folliculitis wordt vaak veroorzaakt door bacteriën, schimmels of virussen die de haarzakjes infecteren.

Symptomen van folliculitis kunnen zijn:

- Rode bultjes of puistjes: Kleine rode bultjes of puistjes rond de haarzakjes.
- Jeuk: De aangetaste gebieden kunnen jeuken.
- Pijn: Folliculitis kan soms pijnlijk zijn, vooral als het ernstig is.
- Puisten met pus: In sommige gevallen kunnen puisten met pus ontstaan.
- Folliculitis kan veroorzaakt worden door factoren zoals wrijving door kleding, scheren, zwembadwater met veel chloor, of een verzwakt immuunsysteem. De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en de ernst, maar kan onder andere bestaan uit antibacteriële crèmes, antischimmelmedicatie of antivirale middelen. Bij hardnekkige gevallen is het belangrijk om medisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een dermatoloog, voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling
Laserontharing kan een nuttige behandelingsoptie zijn voor folliculitis. De laser kan helpen om de haargroei te verminderen, waardoor de kans op ontstekingen en ingegroeide haren afneemt.

De behandeling van folliculitis is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele algemene aanbevelingen voor huidbehandeling bij folliculitis:

Warmtecompressen
Breng warmtecompressen aan op de aangetaste gebieden om ontstekingen te verminderen en de afvoer van pus te vergemakkelijken.

Milde reiniging
Gebruik milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen om de huid schoon te houden en verdere irritatie te voorkomen.

Antibacteriële zeep:
Gebruik antibacteriële zeep om bacteriën op de huid te verminderen. Zorg ervoor dat de zeep niet te agressief is om de huid niet uit te drogen.
Vermijd strakke kleding: Draag losse kleding om wrijving te minimaliseren en de huid de kans te geven te ademen.

Niet krabben
Probeer niet te krabben aan de aangetaste gebieden, omdat dit de ontsteking kan verergeren en de kans op littekenvorming vergroot.

Topische antibiotica of antischimmelmiddelen
In sommige gevallen kan een arts topische antibiotica of antischimmelmiddelen voorschrijven om de infectie te behandelen.

Orale antibiotica
Bij ernstige gevallen kan de arts orale antibiotica voorschrijven om de infectie van binnenuit te bestrijden.

Corticosteroïden
Voor ontstekingen kan de arts corticosteroïde crèmes voorschrijven.
Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan, omdat de aanpak kan variëren op basis van de specifieke oorzaak van folliculitis. Zelfmedicatie kan soms de situatie verergeren.

Tarieven
Meer informatie over onze tarieven? Bekijk dan onze tarievenpagina

 

ONZE MERKEN

 

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? U bent van harte welkom in onze praktijk! Komt u voor de eerste keer, dan verzoeken wij u vriendelijk om telefonisch contact op te nemen met 06 - 45713064 of om onderstaand formulier in te vullen. Tijdens de behandelingen kunnen wij de telefoon niet aannemen. Spreek uw naam en telefoonnummer in op onze voicemail en wij bellen u zo snel mogelijk terug. U mag ook een appje sturen naar 06 - 45713064.