Acne Tarda

Acne tarda is matige tot milde vorm van acne met vooral veel roodheid en puistjes, echter opvallend weinig comedonen. De vaak rode bultjes en ontstekingen zijn vaak gelokaliseerd op de lagere delen van het gelaat. De oorzaak van Acne tarda is nog niet duidelijk. Vermoedelijk ligt er een disbalans in de hormoonhuishouding, vooral toename van androgenen en/of de gevoeligheid hiervan. Bij acne tarda zien we vooral acne op de kin, kaaklijn en wangen. De ontstekingen en puistjes staan op de voorgrond. Hormonen, stress, roken en zelfmanipulatie lijken een grote rol te spelen. Hierdoor is er vaker PIH te zien (post inflammatoire hyperpigmentatie). De helt van de cliënten heeft een eerste graad familielid met acne tarda. Er zijn een tweetal zaken die verergering geven. Als eerste; roken en als tweede; stress. De huidaandoening is vrijwel continue aanwezig met daarbij een verergering (pre)menstrueel.

Oorzaak Acne tarda
Een belangrijke uitlokker van acne tarda is stress. Chronische stress zorgt voor het vrijkomen van cortisol uit de bijnieren in ons lichaam. Dit is een mannelijk hormoon dat kan zorgen voor overmatige talgproductie en ontstekingsreacties in de huid. Daarnaast kan de oorzaak ook gevonden worden in de Mirena-spiraal.

Behandeling
De behandeling van acne tarda is anders dan de behandeling van de jeugdpuistjes. De volwassen huid is vaak wat droger en gevoeliger en heeft daarom een andere aanpak nodig. Ook de pigmentatie en roodheid die is ontstaan ten gevolge van de acne wordt aangepakt. Daarnaast is het belangrijk de huid te reinigen en te beschermen met huidverzorgingsproducten. Bij lokale productie moet men denken aan anticonceptie met de werkzame stof levonorgestrel. Deze stof kan in de pil zitten of in spiraaltjes zoals Kyleena ® en Mirena ®. Een meer ernstige afwijking in de hormoonhuishouding kan ook het gevolg zijn van PCOS.

Tarieven
Meer informatie over onze tarieven? Bekijk dan onze tarievenpagina

 

ONZE MERKEN

 

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? U bent van harte welkom in onze praktijk! Komt u voor de eerste keer, dan verzoeken wij u vriendelijk om telefonisch contact op te nemen met 06 - 45713064 of om onderstaand formulier in te vullen. Tijdens de behandelingen kunnen wij de telefoon niet aannemen. Spreek uw naam en telefoonnummer in op onze voicemail en wij bellen u zo snel mogelijk terug. U mag ook een appje sturen naar 06 - 45713064.